Sunday, October 12, 2008

Barvett

Igår jobbade jag som brukligt på Harrys Växjö, en nattklubb som kan liknas vid Flurran fast med tusen gånger bonnigare publik. Vanligtvis när man jobbar i en bar får man ju iskallt räkna med att minst ett par idioter beställer av dig och har synpunkter, problemet är bara att här nere är det snarare tvärtom och undantaget är den trevliga betalande gästen som dricksar den kronan han/hon får tillbaka och tackar och ler.

Typ som igår. En riktig tattare i min ålder kommer fram och ber om en "Mochito" ( observera att stavningen ska vara snarlikt uttalandet, alla creddiga här nere uttalar den så) och förkunnar att han är en riktig Mojito-räv och är väldigt kräsen när det kommer till den drinken.

Efter att jag gjort den 4a han ska ha tittar han på mig misstänksamt, sippar två gånger för att sedan skina upp och förklara att detta är den bästa Mojiton han druckit.
Det är här han tappar mig. Då vi inte har förkrossad is på Harrys får man göra allt utefter beställningen, vilket gör att du kan bli borta ett jävla tag om det är många som beställer tex en Mojito eller Caipirinha. Nu var han i och för sig ensam men dock, om han är en Mojito-räv borde han veta mödan som ligger bakom den.
Tillbaka får killen 28 kronor och han tar alltihop. Han lämnar alltså inte ens de tre futtiga kronorna i dricks eller det mer motiverande, åtta som jag kan anses vara brukligt efter en sådan ansträngning och lyckat resultat från min sida.

Kontentan blev att nästa gång han beställde sa jag att myntan var slut, varpå han beställer en JD-cola istället. Problemet är bara att när jag går bort till den andra delen av baren för att hämta whiskeyn, ser jag att min kollega bredvid står och muddlar mynta för fullt, vilket givetvis gör honom misstänksam. Jag förklarar att det är den sista myntan i huset och idioten nöjer sig med den förklaringen utan att ifrågasätta.

Efter stängning berättar jag denna historia och förväntas att få medhåll men möts bara av frågande (från mina kollegor och chef) blickar på hur jag kan bryta vår hypokratiska kod och vägra en gäst en drink vi har. Med tanke på att jag är Testiklas så var det ju lugnt men ändå, de var helt chockade. De borde komma till Uppsala och jobba någon gång och inse att deras sinnesbild av denna bransch kanske inte överensstämmer med resten av landets. En gång jobbade jag med en kille som täckte över espressomaskinen och myntan för att han suttit och förfestat hela dagen för att han skulle jobba på kvällen och därför inte "orkade göra jobbiga saker". Kanske även det en skev bild om hur krogbranschen egentligen fungerar men en mer realistisk om du frågar mig.....

Med vänlig hälsning Testiklas

No comments: